top of page

Mořská voda jako zdravá náhrada rafinované soli



„Sůl nad zlato“, říká jedno české přísloví. Opravdu to ale platí o všech druzích soli užívaných v kuchyni k přípravě pokrmů? Dnes se podrobněji podíváme na rafinovanou sůl, představíme si důvody, proč ji vysadit a nahradit kupříkladu mořskou vodou, jejíž optimální dávkování vám nezapomeneme přiblížit.


Rafinovaná sůl


Sůl je krystalická sloučenina – chlorid sodný (NaCl), který se vyskytuje ve formě nerostu (halit), jako složka mořské vody a v mnoha dalších podobách. 

Používá se nejen k ochucení jídla, ale také jako konzervační prostředek, posyp komunikací během zimy, v chemickém průmyslu nebo v lékařství v podobě fyziologického roztoku, který tvoří 0,9% vodný roztok chloridu sodného.

Sůl, která byla podrobena technologickému čistícímu procesu, během něhož je zbavována nečistot, se nazývá rafinovaná sůl.


Rafinace


Většina rafinovaných solí dostupných na trhu byla mechanicky sklizena z různých solných dolů v podobě solanky (koncentrovaný roztok vody a anorganické soli).

Před mechanickým odpařováním se k solance často přidávají chemické látky pro odstranění v ní obsažených minerálů. Tyto se následně prodávají pro využití v průmyslu. Minerály obsažené v soli jsou označovány jako „nečistoty“.

V dalším kroku se voda odpaří za vysokého tlaku a teploty, což má za následek narušení krystalové struktury soli. Finální produkt vzniká odstraněním většiny vlhkosti ze soli ve fluidní sušárně.


Proč se sůl rafinuje?


Zajímá vás, proč se sůl rafinuje? Přinášíme čtveřici hlavních důvodů:


  1. Jedná se o důležitý zdroj minerálů pro průmysl – jen 4 % zbytkového produktu NaCl se používá v kuchyni (ostatní látky se filtrují).

  2. Rafinovaná sůl, po odstranění všech minerálů (vyjma sodíku a chloru) v ní obsažených (tzv. „čistá“), je v podstatě neživý produkt. Tato skutečnost zaručuje dlouhou trvanlivost a s ní související delší dobu, po kterou je možné jej prodávat.

  3. Výrobci se domnívají, že sněhově bílá sůl bude vypadat pro spotřebitele přitažlivěji, což má za následek zvýšení prodejů. Čistě bílou barvu získává sůl průmyslovým bělením.

  4. Pokud je sůl získána ze znečištěné oblasti, je možné odstranit rafinačním procesem škodlivé látky obsažené v soli.



Proč vysadit rafinovanou sůl a nahradit ji mořskou vodou?


  1. Používáním mořské vody v kuchyni získávají připravované pokrmy mnohem lepší, bohatší chuť.

  2. Mořská voda obsahuje 78 minerálů a stopové prvky v přesně daném vzájemném poměru, které jsou nezbytné pro správnou funkci lidského organismu. Oproti tomu v rafinované soli najdeme pouze 2–3 prvky.

  3. Rafinovaná sůl má oproti přírodní soli pozměněnou krystalovou strukturu, která účinkuje na náš organismus odlišným způsobem.

  4. Mořská voda je oproti rafinované soli bohatá také na další látky jako vitamíny, karotenoidy, mastné kyseliny, polypeptidy, organické kyseliny, enzymy, polysacharidy, polyfenoly, chlorofyl, přírodní antibiotika či antimykotika.

  5. Prvky obsažené v rafinované soli jsou v anorganické podobě, která je pro náš organismus těžko vstřebatelná. Lidský organismus poté musí minerály čerpat z vlastních zdrojů, čímž je o ně ochuzován.

  6. Naproti tomu v mořské vodě se díky působení fytoplanktonu a zooplanktonu nacházejí minerály organické podobě, která je pro tělo lépe využitelná. Minerály jsou schopny se navázat na další látky v našem těle a tím mu být k dispozici.

  7. Rafinovaná sůl obsahuje o 10 % vyšší dávku sodíku než mořská voda, což s sebou přináší řadu zdravotních komplikací.

  8. Pití mořské vody pomáhá k posílení imunity organismu, ale také k udržování stálého pH vnitřního prostředí (tzv. homeostáza) organismu. Mořská voda má vysoké pH (až 8,4), je tedy bazická (zásaditá). Tuto skutečnost je dobré mít na paměti při řešení problémů s překyselením organismu.

  9. Mořská voda dodávaná na trh je řádně filtrovaná a čištěná, není nutno se tedy obávat nežádoucích nečistot. I přes tento proces jsou plně zachovány její přírodní vlastnosti.


Je obecně známo, že rafinovaná sůl je pro lidský organismus škodlivá. Nejde jen o obsah sodíku, ale také o chemikálie, které se do ní přidávají při procesu rafinace a její chemickou strukturu. Proto doporučujeme úplně vyřadit rafinovanou sůl z jídelníčku a nahradit ji živou, tekutou solí – mořskou vodou.





Účinky mořské vody na lidské zdraví


Z výše uvedených odstavců vyplývá, že mořská voda má celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus. Obsahuje všechny organické, volně rozpuštěné minerály a stopové prvky v přesných vzájemných proporcích, podobných krevní plazmě. Díky tomu tělo těží z tzv. synergického efektu, kdy se jednotlivé látky vzájemně doplňují a zvyšují tak svou účinnost. 

Za zdravotní účinky na člověka je většinou zodpovědný kupříkladu sodík, který je spolu s dalšími minerály (hořčík, zinek a další stopové prvky) nepostradatelný pro správnou funkci lidského organismu. Naproti tomu osamocený sodík bez odpovídající pomoci dalších látek může tělu škodit. 


Comments


bottom of page