Zahřejte se hustou zdravou květákovou polévkou, která je vhodná pro vegetariány i vegany.
SUROVINY PRO PŘÍPRAVU:
1 menší květák
2 cibule
3 stroužky česneku
1 plechovku kokosového mléka
3 hrsti listového špenátu
4 cm kořenu zázvoru
1 - 2 polévkové lžíce curry pasty
2 lžíce rostlinného oleje
koření (kurkuma, římský kmín, kajenský pepř, curry)
2dcl mořské vody
1 snítku koriandru
citronovou šťávu podle chuti
Příprava pokrmu
Květák rozdělíme na růžičky, košťál nakrájíme na menší kousky a vložíme do větší mísy. Cibuli nakrájíme (klidně na větší kousky) a vložíme do mísy ke květáku. Do mísy vsypeme lžičku kurkumy, lžičku curry koření (my použili roasted curry), půl lžičky mletého římského kmínu a kajenský pepř podle chuti. Vlijeme dvě lžičky oleje a směs důkladně promícháme, vložíme na pekáč vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 - 200 C asi 20 minut do úplného změknutí.
Mezitím si nastrouháme nahrubo zázvor a najemno česnek a postupně pomalu opečeme na pánvi buď na másle nebo na rostlinném oleji a přidáme curry pastu podle chuti. Když se chutě spojí, snížíme plamen vhodíme do pánve omyté a osušené listy špenátu, které necháme zavadnout. Následně vlijeme plechovku kokosového mléka.
Když je květák upečený, větší část ho vložíme do hrnce, přidáme k němu směs z pánve, 2dcl mořské vody a vaříme asi 10 minut. Poté hrnec sundáme z plotny a jeho obsah rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Ochutnáme a případně dochutíme kořením či mořskou vodou.
Servírujeme se zbytkem opečeného květáku, nasekaným koriandrem a trochou šťávy z citronu.
Přejeme vám dobrou chuť a těšíme se na to, až nám napíšete, jak vám polévka chutnala.